Novinky

Jedlé kvietky

Priatelia 💜
Prednedávnom sme zachytili vyjadrenia ohľadom JEDLÝCH KVETOV, kde hovorili o tom, že rozdiel medzi jedlými a nejedlými kvietkami je v tom, že jedlé kvietky sa nestriekajú.
Toto vyjadrenie je pravdivé len čiastočne. Naozaj sa jedlé kvety nestriekajú. No nie každý nestriekaný kvet je aj jedlý.
Aby sme vám to priblížili, povedzme si niečo o jedlých kvetoch.

Pestovanie kvetov
Asi viete, že kvety, ktoré nájdete v kvetinárstvach, pochádzajú väčšinou zo skleníkov a fariem niekde v rozvojových krajinách, väčšinou v Afrike, kde ich chemicky ošetrujú, aby rýchlo narástli a tiež aby vydržali tú šialenú cestu cez pol zemegule až k vám.
Potom sú tu lokálni pestovatelia kvetov, ktorí sa lopotia celú sezónu, aby vám vedeli priniesť krásne sezónne kvety do kytíc. Tieto kvety zväčša pestujú v eko režime a teda by sa mohli považovať za jedlé, no nepestujú sa primárne na tento účel.
A nakoniec sme tu my, pestovatelia jedlých kvetov, ktoré sa pestujú práve za účelom ich konzumácie.

Čo sú jedlé kvety
Kvietky, ktoré by sme mohli označiť za jedlé, sa pestujú bez chemických zásahov, teda bez chemických hnojív či stimulantov. Žiadne morenie semien, aby všetky úspešne vyklíčili, žiadne hnojivá, aby kvietky rýchlo a veľa kvitli. Semienka sú väčšinou dopestované priamo na kvetinovej farme, vlastný kompost, slniečko a práca za akýchkoľvek poveternostných podmienok. Ak kvietky chytia nejakú pliagu, tak sa musíme rozlúčiť, žiadne insekticídy či herbicídy, len čistá príroda. Zväčša jedlými kvietkami označujeme liečivé kvitnúce bylinky, no nielen tie. Medzi najznámejšie patria violky, nechtík, nevädza, černuška, ruža, levanduľa, tymián, šalvia, pažítka, kapucínka a mnohé ďalšie.

Kde nájdete jedlé kvety
Kvietky sa využívajú najmä v gastronómii, kde musia ladiť s jedlom nielen chuťovo, ale i vizuálne. Nájdete ich ako ozdobu koláčov, tort, jedál, či nápojov a tiež ako priamu súčasť niektorých jedál, ako sú šaláty, či predjedlá. Môžete ich použiť v čerstvej i sušenej forme.

Ďalšie info v nasledujúcich postoch.
Pokiaľ máte otázky, rady vám odpovieme.
#jedlekvety #bylinky #gastronomia #farma #zdravejedlo #bavimesapracou